تاریخچه دانشگاه در کشور
افتخارات عظیم و باشکوه تاریخ تمدن و فرهنگ ایران زمین، بیانگر وجود مراکز دانش، معارف، مطالعه و تحقیق در انواع علوم بوده است. مراکز برجسته علمی همچون مدرسه نصیبین و دانشگاه جندیشاپور در ایالت خوزستان که در سال پانصد و سی میلادی به فرمان خسرو انوشیروان تاسیس یافت و تا زمان عباسیان دوام داشت، دلیلی به راین مدعاست. همچنین دانشمندان دوره اسلامی همچون: ابن سینا، زکریای رازی، ابوریحان بیرونی و... در ارتقای تفکر و تعالی مدارج سیر و سلوک جامعه بشری در سطح جهان شناختهشده هستند. از دوران صفویه انتقال اصول علوم و معارف جدید از اروپا آغاز شد، تا اینکه اولین مدرسه جدید در سال ۱۲۱۲ در ارومیه آغاز به کار کرد.
اندیشه ایجاد مرکزی برای آموزش عالی در ایران و به تعبیر دیگر دانشگاه، نخستین بار با تاسیس دارالفنون در سال ۱۲۳۰ ه. ش. با رشتههای مهندسی، داروسازی، طب و جراحی، توپخانه، پیاده نظام، سوارهنظام و معدن شناسی به همت میرزا تقی خان امیرکبیر عملی گردید. دارالفنون گرچه توسعه نیافت اما تجربه مغتنمی پیش روی کسانی که در آرزوی آشنایی ایرانیان با دانشهای جدید و پیشرفتهای اروپائیان در صنعت، اقتصاد، سیاست و... بودهاند، قرار داد. با عطف به این تجربه در سال ۱۳۰۷ ه. ش دکتر محمود حسابی پیشنهاد راه اندازی مرکزی جامع همه یا اغلب دانشها را با وزیر وقت فرهنگ، دکتر علی اصغر حکمت، در میان نهاد
سال 1370
تاسیس دانشگاه
ایده تأسیس دانشگاه از سالها قبل به وجود آمد ولی انجام آن به علت فراهم نبودن امكانات و وسایل لازم به تأخیر افتاد. نهایتا در سال مذکور طرح تأسیس دانشگاه تهیه گردید و پس از تصویب هیئت وزیران، ابلاغ شد تا به مرحله اجرا گذاشته شود. خوشبختانه با تلاش های وافر هیئت موسس دانشگاه، اقدامات مربوطه با سرعت چشمگیری انجام گرفت و خیلی زود این دانشگاه پیشبرد اهداف متعالی خود را آغاز نمود.
سال 1375
راه اندازی دانشکده های حقوق، معماری و کامپیوتر
با حضور معاون محترم وزیر، دانشکده های مذکور در این دانشگاه در پنج هزار و ۲۰ متر زیربنا و بالغ بر هفت میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان اعتبار به بهره برداری رسید.
هر یک از این دانشکده ها دارای سالن اجتماعات، آزمایشگاه های مرتبط با رشته های تحت پوشش، اتاق اساتید و ... است. همزمان با این رخداد ریاست محترم دانشگاه با اشاره به برنامههای این دانشگاه برای سالهای آینده از برنامهریزی استراتژیهای توسعه دانشگاه خبر داد.
سال 1380
انتخاب به عنوان قطب علمی
این دانشگاه به عنوان " قطب علمی برترکشور" در جشنواره ملی تجلیل از پژوهشگران و فناوران برتر سال انتخاب گردید. افزوده شدن این افتخار به دیگر افتخارات در رزومه دانشگاه، رشد روز افزون تلاش های پژوهشگرانه و تحقیقات علمی در دانشگاه را به همراه داشت.
سال 1385
راه اندازی وبگاه اینترنتی دانشگاه
پورتال اینترنتی دانشگاه، با هدف دسترسی آسان تر و هدفمند مخاطبین از جمله اساتید، اعضای محترم هیئت علمی، دانشجویان و سایر طرف های تعامل دانشگاه، راه اندازی گردید. این وبگاه ضمن انتشار اخبار و اطلاعیه ها و رخدادهای دانشگاه، زیرسایت های مستقلی را به هر معاونت، واحد، گروه علمی و... اختصاص داده است.
سال 1387
انتخاب به عنوان دانشگاه نمونه کشوری
این دانشگاه به سبب برخورداری از اعضای هیات علمی نمونه کشوری، تربیت دانشجویان نمونه و برتر کشوی و همچنین پیشبرد مرزهای دانش مربوطه با ارائه مقالات وزین و پر محتوا که در نشریات بین المللی به چاپ رسیده است، در این سال از سوی کمیته سنجش و رتبه بندی دانشگاه های کشور، موفق به کسب عنوان دانشگاه نمونه کشوری گردید.